Léglabda (kviddics) Blog

Hírek, események, élő léglabdáról és a bajnokságokról.

Friss topikok

Léglabda Archívum: Világkupa 2006

2008.09.08. 19:53 Daniel W. Mcload

A 2006-os Léglabda világkupa eredményeit, mérkőzéseit mutatja be ez a bejegyzés, elsősorban magyar szemszögből. 

A 2004-es EK után ez volt a második nemzetközi versenysorozat, ahová az újjáalakult Magyar Léglabda Válogatottat is meghívták, a szövetségi kapitányunk pedig, az újjáalakulás utáni második: Istári Zoltán András.
 
Nézzük először is a résztvevőket: minden kontinensről érkeztek országok, Afrikából 12, Ázsiából 12, Amerikából és Ausztráliából 10, valamint Európából 24. Az országokat a selejtezőkre a kontinenseik szerint osztották be, így Afrikában és Ázsiában két hatos csoportot hoztak létre, az Amerikai országok egy csoportba kerültek, Európában pedig négy nyolcas csoportot alakítottak ki.
 
Magyarország a
 
C csoportba került, melyet előzetesen az egyik legerősebbnek jelöltek. Az ellenfeleink: Franciaország (világranglista 5., 3szoros VK győztes) , Hollandia (egyszeres VK győztes), Spanyolország (egyszeres VK-győztes), Svédország, Dánia, Litvánia, Törökország.
 
A további Európai csoportok országai
 
A csoport: Anglia, Finnország, Norvégia, Ausztria, Olaszország, Svájc, Ukrajna, Szerbia
A Világranglista vezető angolok papírforma csoportba kerültek, a Finnekkel együtt kiemelkedtek ezek közül a csapatok közül.
 
B csoport:Portugália, Bulgária, Belgium, Szlovénia, Horvátország, Csehország, Lettország, Izrael
Az A csoporthoz hasonló a helyzet, Portugália és Bulgária kiemelkedik a csoportból.
 
D csoport: Írország, Németország, Szlovákia, Lengyelország, Luxemburg, Görögország, Észtország, Ciprus
Azt kell, hogy mondjam, hogy csak a magyar csoport volt többesélyes az indulás előtt. A D-ben is két erős ország került besorolásra, Írország és Németország.
 
Nézzük akkor a bejutókat, akikből kialakul a VK döntőjének 16-os mezőnye, ahol egyenes kieséssel dől el, hogy ki szerzi meg az idei Világkupa elsőséget!
 
Egy papírforma és egy hatalmas meglepetés született a két Ázsiai csoportban: az egyes csoportot fölényesen nyerte Oroszország, míg a kettes csoportban, a fényes léglabdamúlttal nem igazán rendelkező Vietnám (142. a világranglistán) diadalmaskodott és kvalifikálta magát a legjobb 16-ba. A pótselejtezőn a két csoportmásodik közül az erősebb Japán jutott be.
 
Afrika nagyon hasonló eredményeket produkált Ázsiához, egy papírforma bejutó: Tanzánia, egy óriási meglepetés: Madagaszkár (199. világranglista helyezés), és egy erősebb csapat győzelme a pótselejtezőn: Uganda.
 
A végére tartogattam az Európán kívüli csoportok közül a legnagyobb meglepetést, az Amerikai-Ausztrál-Óceániai csoportot.
Itt az olyan toronymagas favoritok, mint Peru, Kanada, Ausztrália mind elvéreztek, a csoportelsőséget az USA, a második helyet pedig Argentína szerezte meg.
 
Az Európai A és B csoportban nem született meglepetés, Anglia és Finnország, valamint Portugália és Bulgária jutott a 16 közé.
 
A C csoport, a magyar csoport érdekes eredményeket és hatalmas küzdelmet hozott. A 14 fordulós selejtezősorozat félidejénél az előzetesen 7. helyre várt Litvánia vezette a csoportot, míg a favorit franciák csak a negyedik helyen álltak. A 2.-3. helyen, holtversenyben volt Magyarország és Hollandia.
Nem indult túl jól a folytatás magyar szempontból: 300-0-s vereség Hollandiától. A máskor megállapításkor használt eredményt most a pályán érték el ellenünk a hollandok, ami nem vetített semmi jót előre.
Azonban a magyar válogatott összeszedte magát, és a selejtezősorozat további hat mérkőzését mind megnyerte és óriási fölénnyel, több mint 3000 pontot szerezve, a hollandokat is megelőzve, csoportelsőként jutott be a VK 16 legjobb csapata közé. A franciák szerezték meg a harmadik helyet, a sorozat elején magát túlteljesítő Litvániát pedig még a jól hajrázó Dánia is megelőzte. 
 
Természetesen Európa sem maradt meglepetés nélkül, ezt a meglepetést pedig a Zolain Lucas francia edző által vezetett Luxemburg válogatottja szolgáltatta: megelőzte az előzetesen erősebbnek tartott Lengyelországot, Szlovákiát és a háromszoros Világkupa, egyszeres Európa-kupa győztes íreket is megverve a csoport második helyén végzett Németország mögött, így bejutott a 16 döntős csapat közé.
 
Eljutottunk hát az óriási menetelés kezdetére, aminek a végén a Finnországi Lahtiban valaki felemelheti a Világkupa trófeáját. Lássuk a legjobb 16 párosítását!
 
Anglia - Argentína
Portugália - Oroszország
Magyarország - Japán
Luxemburg - Tanzánia
Finnország - Uganda
Bulgária - USA
Hollandia - Madagaszkár
Németország - Vietnám
 
A nem Európai csapatok egyöntetűen támadták az IQO-t (International Quidditch Organisation - szabad magyar fordításban: Nemzetközi Léglabda Szervezet) ezután a sorsolás után, és az eredményeket látva azt mondhatjuk, hogy jogosan.
Kikötötték, hogy a következő VK-n csak akkor hajlandóak részt venni, ha ezt a sorsolási és kiemelési rendet megváltoztatják.
 
Tehát a meglepetést is hozó eredmények 
a legjobb 16 között
 
Anglia - Argentína 370 - 150
Az első meccsen eldőlni látszott a mérkőzés, az Angolok hihetetlen előnyre tettek szert, amin csak egy lehelletnyit tudtak szépíteni az Argentínok a fogójuk cikesz-elfogásával (és az angol fogó megátkozásával).
 
Argentína - Anglia 220-140
Az átok még valószínűleg ezen a meccsen is tartott, hiszen az argentinok másodszor is megfogták a cikeszt, igaz, a brutális idegenbeli vereség után a hazai győzelem nem volt elég a továbbjutáshoz. Anglia a legjobb nyolc között.
 
Portugália - Oroszország 280-60
Az íróasztalnál (Világranglista 2. és 21. pozíció) meglévő különbséget a pályán is érvényesíteni tudták a Portugálok.
 
Oroszország - Portugália 180-130
Hiába a legerősebb hajtósor, a cikesz még mindig képes vereséget mérni a legerősebb csapatokra is, így Oroszország legalább hazai szurkolói előtt képes volt győzni. Sajnos (vagy szerencsére, kinek melyik), ez a továbbjutáshoz itt sem volt elegendő. Portugália - Oroszország összesítésben 410 - 240.
 
Magyarország - Japán 260 - 70
Az általunk leginkább várt összecsapást a 16 között Budapesten, az Aréna stadionban rendezték meg. Istári szk. csapata biztos, fölényes győzelmet aratott a Japánok felett. Megfelelő hajtójáték mellett a fogónk is remekelt.
 
Japán - Magyarország 150-220
Bár hazai pályán az ázsiai ország hajtói voltak az erősebbek, a fogónk ismét kitett magáért, és hazahozta a kis arany labdácskát, valamint a továbbjutást is Tokióból. Magyarország már a legjobb 8 közötti ellenfelének fogadására készülhet!
 
Luxemburg - Tanzánia 230 - 50
Nagy kérdés volt a meccs előtt, hogy a selejtezőcsoportban bemutatott brilliáns játékot képes-e folytatni Zolain Lucas csapata a VK szintjén is. Nem kellett sokat várni a bizonyításra. Hazai pályán lelépték Tanzánia válogatottját.
 
Tanzánia - Luxemburg 100-220
A mi győzelmünkhöz hasonló forgatókönyvvel, idegenbeli cikesz-elfogással, továbbjutott Luxemburg. Összesítés: 450-150.
 
Finnország - Uganda 260 - 70
A finnek nem titkolt céljukként feltétlenül szerettek volna ott lenni az idei VK döntőjében, hiszen azt ők rendezhették, és bíztak a hazai pálya előnyében, mely elősegítheti címvédésüket. Így első ellenfelüket a 16 között elég rendesen elintézték otthon. Melegítenek a döntőre? - kérdezhették sokan.
 
Uganda - Finnország 90 - 120
Ennek a párosnak a második mérkőzése hozta az eddigi legérdekesebb meccset a 16 között. Az a szokatlan dolog történt ugyanis, hogy nem került elkapásra a cikesz, a mérkőzés mégis véget ért. Olyan erős terelőket vetettek be ugyanis a csapatok, hogy mindkét oldalon sorra törtek össze a seprűk, és mivel a nemzetközi mérkőzéseken is maximum 10 seprű állhat egy csapat rendelkezésére, a mérkőzés a 171. percben félbeszakadt, végetért, a pályán elért állást pedig végeredménynek nyilvánította az IQO, ahogy az ilyenkor szokás. Összesítés: 380 - 160. Tj.: Finnország
 
Bulgária - USA 100 - 160
Megszületik végre az első nem Európai továbbjutás? Az óriási meglepetésre bejutó USA tovább menetel? Ezek a kérdések merültek fel ezután a Szófiai mérkőzés után ahol az USA bár csak fogással, de megszerezte a győzelmet a sokkal erősebbnek tartott Bolgárok ellen.
 
USA - Bulgária 70 - 220
A mindent eldöntő mérkőzés New Yorkban azonban nem az Egyesült Államok tervei szerint alakult. Hajtóikat rendre kiütötték a bolgár terelők, az őrzőjüket pedig így rendre mattolták a hajtók. Ennek ellenére a Team USA felállt és 70-70-re felhozta a mérkőzést. Ekkor még mindig minden nyitott volt, majd derült égből villámcsapásként, Viktor Krum elfogta a cikeszt, véget vetve ezzel az amerikai reményeknek, Bulgária jutott tovább a nagyobb különbségű idegenbeli győzelemmel. Összesítés: 320 - 230 Bulgária javára.
 
Hollandia - Madagaszkár 150 - 150
Nem minden a jó hajtósor és nem minden a jó fogó, vonhatnánk le a tanulságot ezen mérkőzés után. Bár a hollandok tudtak 15 gólt dobni Amszterdamban az afrikai kiscsapatnak, a madagaszkári fogó rendesen keresztbe tett nekik, egalizálva az állást, egyetlen mozdulattal.
 
Madagaszkár - Hollandia 60 - 220
Ezúttal alaposabb volt a holland fogó. Amint csapata előnyt szerzett, azonnal megfogta a cikeszt és rövidre zárta a mérkőzés további alakulását. Madagaszkár is csak az alsóházban folytathatta ezután, míg Hollandia bekerült a legjobb nyolcba.
 
Németország - Vietnám 280 - 70
Elérkeztünk az utolsó pároshoz, aminek első összecsapásáról azt érdemes feljegyezni, hogy a profi, bivalyerős németek parádés játékot játszva, a Vietnámiaknak esélyt sem adva nyerték a mérkőzést Münchenben.
 
Vietnám - Németország 80 - 230
A visszavágó sem tette kérdésessé, hogy melyik is a jobb csapat a kettő közül. Németország félvállról véve is győzelmet aratott és biztosan jutott a legjobb nyolc közé.
 
És így végül a meglepetés nem más, mint a csupa Európai továbbjutás (csak Európai csapat a 8 között!!), ami teljesen jogossá teszi a nem az öreg kontinensről érkező csapatok reklamációját az IQO-nál a 16 párosítási rendje miatt.
 
A legjobb 8 között:
 
Portugália - Anglia 250 - 100
Úgy látszik kitartott az argentin átok erre a mérkőzésre, tekintve, hogy az angolok továbbra sem tudták elkapni a cikeszt ezen a Világkupán. Ám amíg az argentinok ellen a hajtójáték is elég volt a győzelemhez, Bragaban a Portugáloktól vereséget szenvedtek.
 
Anglia - Portugália 140 - 200
Az Európa-Kupa címvédője idegenben sem kegyelmezett az angol válogatottnak, és a cikesz (igen, a fogás!:) segítségével, de elhozták a győzelmet a szigetországból és biztosan jutottak a legjobb négybe.
 
Magyarország - Luxemburg 270 - 50
Az Elisabeth-stadion adott otthont ennek a nagyszerű hazai összecsapásnak, ahol a magyar fiúk-lányok igazi nagycsapathoz méltóan győzték le az addig szintén parádézó Luxemburgi válogatottat. Mindenki bizakodó volt: a 220 pontos előnynek elégnek kellett lennie a továbbjutáshoz és így a négy közé jutáshoz a Világkupán!
 
Luxemburg - Magyarország 90-90
Azt a zseniális fogóteljesítményt, amit a magyar fogó otthon bemutatott, Luxembourgban képes volt az ellenfél fogója is hozni, de csak is, ugyanis Horváth Marianna is ugyanolyan tökéletesen játszott. Olyannyira, hogy a két fogó egyszerre fogta meg a cikeszt, a bírók pedig egyikőjüknek sem adták a pontot, de véget vetettek a mérkőzésnek. A léglabdában szokatlan - idegenbeli - döntetlen nekünk teljesen jó volt. Magyarország a legjobb négy között Portugáliával találkozik!
 
Bulgária - Finnország 120 - 230
A címvédő a sztárfogóval felálló Bulgáriának sem hagyott esélyt ezen a VK-n. Még idegenben is képes volt legyőzni ellenfelét.
 
Finnország - Bulgária 150 - 170
Az előbb éppenhogynem lesajánált Krum csillogott ezen a meccsen, ámbátor megkésve egy picit. 150-20-as Finn vezetésnél szerezte meg a cikeszt a bolgárok javára, egy idegenbeli győzelmet megszervezve nekik is, ám összesítésben vereséget szenvedve. Összesítés: 380 - 290, TJ.: Finnország.
 
Németország - Hollandia 110 - 70
Kiütésnek lehettünk tanúi ezen a mérkőzésen, de nem terelő ütött ki valakit, hanem a két ország fogója egymást. Mindketten eltiltást kaptak a következő mérkőzésre.
 
Hollandia - Németország 90 - 100
A cserefogók azonban nem voltak elég gyorsak a visszavágón, és ismét a terelők bizonyítottak. Elfogytak a csapatok seprűi és tartalékseprűi is, mielőtt a cikesz előkerült volna, így egy gólos német vezetéskor félbeszakadt a mérkőzés.
Két, cikesznélküli meccsen, de Németország is bejutott a legjobb négy közé: 210 - 160.
 
Elődöntők
 
Magyarország - Portugália 260 - 70
Ahogy közeledtünk a Világkupa Finnországi döntőjéhez, egyre sűrűbben követték egymást a mérkőzések, amikben mi még mindig érdekeltek voltunk!
Az elődöntő első mérkőzésén Portugáliát fogadtuk és egy meglepően sima mérkőzésen le is győztük a legutóbbi EK győztes csapatot.
 
Portugália - Magyarország 80 - 270
Csak a helyszín változott, a különbség nem, csapatunk ismét 190 pontos különbséggel verte Portugáliát és bejutott a döntőbe a Világkupán!!! Összesítés: 530 - 150.
 
Finnország - Németország 260 - 110
Fél lábbal már a döntőben érezhette magát Finnország, miután otthon a cikesz elfogásával megnyerte az első mérkőzést, így előnnyel utaztak Berlinbe, az utolsó, nem Lahtiban játszott VK mérkőzés előtt.
 
Németország - Finnország 260 - 90
Micsoda meglepetés! Míg a másik elődöntőben Magyarország kettős győzelemmel ejtette ki Portugáliát, itt Németország fordítani tudott és 20 pontos különbséggel, de legyőzte Finnországot, és bejutott a VK döntőjébe.
A finnek ugyan hazai pályán játszhatják az utolsó mérkőzésüket, de az terveikkel ellentétben nem a második döntő lesz négy év alatt, csak a bronzmeccs.
 
A döntőt ugyanis Magyarország játssza Németország ellen.
 
A 2006-os Léglabda Világkupa döntője, Lahti, Finnország:
 
Magyarország - Németország 120 - 230
Erős iramú, igazi világkupadöntőhöz illő színvonalú, nagyszerű mérkőzés volt a magyar - német összecsapás, ahol két egyenrangú fél küzdelméből, melyben hol az egyik, hol a másik fél vezetett, a németek kerültek ki győztesen. Ahogy a nagy légladaedző, a korábbi magyar szövetségi kapitány, Lóránt Mátyás mondta: "A léglabda egy olyan játék, melyet 14-en űznek és végül mindig a németek nyernek.".
Mindazonáltal ne búslakodjunk, Magyarország ezüstérmet szerzett újjáalakulása óta második nagy nemzetközi bajnokságán, egyben első Világkupáján, ezzel végérvényesen bejelentette igényét arra, hogy a legerősebb léglabda-nemzetek között tartsák számon.
 
Az ezüstérmes Magyar Léglabda Válogatottat egy külön cikkben mutatjuk be nektek.
 
2006-os Világkupa győztes: NÉMETORSZÁG
 
Bronzmérkőzés:
Finnország - Portugália 280 - 70
A címvédő finnek hazai pályán könnyű győzelmet arattak az EK-győztes Portugál csapat felett. 
 
A további helyezésekről döntő mérkőzések, kommentár nélkül:
 
Az 5. - 8. helyekért
 
Luxemburg - Anglia 90 - 240
Anglia - Luxemburg 300 - 40
Összesítés: 540 - 130  Gy.: Anglia
 
Hollandia - Bulgária 320 - 50
Bulgária - Hollandia 110 - 240
Összesítés: 560 - 160 Gy.: Hollandia
 
Az 5. helyért
 
Anglia - Hollandia 30 - 340
Hollandia - Anglia 120 - 110
Összesítés: 460 - 140 Gy.: Hollandia
 
A 7. helyért
 
Bulgária - Luxemburg 110 - 210
Luxemburg - Bulgária 280 - 20
Összesítés: 490 - 130 Gy.: Luxemburg
 
A 9. - 16. helyekért
 
Oroszország - Argentína 360 -0
Argentína - Oroszország 210 - 110
Összesítés: 470 - 210 Gy.: Oroszország
 
Japán - Tanzánia 270 - 70
Tanzánia - Japán 0 - 300
Összesítés: 570 - 700 Gy.: Japán
 
USA - Uganda 230 - 40
Uganda - USA 70 - 70
Összesítés: 300 - 110 Gy.: USA
 
Madagaszkár - Vietnám 60 - 210
Vietnám - Madagaszkár 90 - 200
Összesítés: 300 - 260 Gy.: Vietnám
 
9. - 12. helyekért
 
Oroszország - Japán 100 - 70
Japán - Oroszország 250 - 110
Összesítés: 210 - 320 Gy.: Japán
 
USA - Vietnám 230 - 50
Vietnám - USA 200 - 160
Összesítés: 390 - 250 Gy.: USA
 
A 9. helyért
 
Japán - USA 270 - 50
USA - Japán 50 - 210
Összesítés: 320 - 260 Gy.: Japán
 
A 11. helyért
 
Oroszország - Vietnám 110 - 170
Vietnám - Oroszország 0 - 300
Összesítés: 410 - 170 Gy.: Oroszország
 
13. - 16. helyekért
 
Tanzánia - Argentína 60 - 230
Argentína - Tanzánia 130 - 150
Összesítés: 360 - 210 Gy.: Argentína
 
Madagaszkár - Uganda 80 - 190
Uganda - Madagaszkár 130 - 190
Összesítés: 320 - 270 Gy.: Uganda
 
A 13. helyért
 
Argentína - Uganda 70 - 210
Uganda - Argentína 10 - 230
Összesítés: 300 - 220 Gy.: Argentína
 
A 15. helyért
 
Madagaszkár - Tanzánia 230 - 60
Tanzánia - Madagaszkár 220 - 50
Összesítés: 280 - 280 Gy.: döntetlen
Újrajátszás, semleges pálya:
Madagaszkár - Tanzánia 310 - 40
 
A Világkupa 16-os döntőjének végeredménye:
 
 1. Németország
 2. Magyarország
 3. Finnország
 4. Portugália
 5. Hollandia
 6. Anglia
 7. Luxemburg
 8. Bulgária
 9. Japán
10. USA
11. Oroszország
12. Vietnám
13. Argentína
14. Uganda
15. Madagaszkár
16. Tanzánia
 
Szurkoljunk együtt a 2008-as EK-n is a Magyar Léglabda Válogatottnak!
Blogunk folyamatos, élő közvetítéssel jelentkezik majd a mérkőzésekről Portugáliából.

3 komment

Címkék: történelem világkupa magyar válogatott

A bejegyzés trackback címe:

https://kviddics.blog.hu/api/trackback/id/tr70654462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rohen 2008.09.08. 20:59:22

Minden bizonnyal érdekes és feszült meccsekben lehetett részünk a 2006-os VK alatt.
Gratulálok a csapatoknak, legfőképpen a magyar válogatottnak és Istári szövetségi kapitánynak és persze a győztes németeknek is :)

LuciusNeo 2008.09.08. 22:52:06

Hajrá Magyarok!

A válogatott és a klub csapatjaink újabb sikere ez, ami szerintem minden magyar boszorkányt és varázslót büszkeséggel tölt el. :)

Tindalotse Metaflora 2008.09.08. 23:09:30

Hajrá Madagaszkár! :D (avagy malgasok/malagaszik!)
Légyszi minél hamarabb ismertessétek a világkupa lejátszásának módját, körülményeit mind "on", mind "off" verzióban - amennyiben a blogra külsős közönséget is várunk, ez különösen fontos lenne.
süti beállítások módosítása